Flashování MM

Motorola with Google

Moderátoři: nadlabak, cryingfreeman

Flashování MM

Příspěvekod Croog » úte 02. bře 2010 15:39:22

Rád bych svou Motorolu s Androidem 2.0 (Hong Kong - SHOLS_U2_01.03.1) přeflashoval na francouzskou SHOLS_U2_01.15.0, hlavně z důvodu opravy zalamování textu v prohlížeči. Zároveň bych si pochopitelně rád ponechal možnost rootnout telefon.

Mohl bych si to sice podrobně sám nastudovat ze zahraničních fór, jako jsem to již částečně udělal, ale rád bych toto měl rychle a "bezpečně" :) za sebou, aby se pro mě telefon stal co nejdříve plně použitelný, a jistě se tyto informace budou hodit i dalším, takže zakládám toto téma a nechám si poradit. ;)

Takže co je potřeba:
Cílový firmware - http://and-developers.com/motorola_milestone:sbf
ADBRecovery - http://www.alldroid.org/viewtopic.php?f=259&t=1617
RDS Lite - http://and-developers.com/motorola_mile ... s:rsd_lite
USB ovladače - http://and-developers.com/motorola_mile ... sb_drivers

Může prosím nyní někdo, kdo si již tímto prošel, napsat postup jak se lze bezpečně dostat do cílového stavu? díky
Motorola Milestone - vrácena kvůli problému se zvukem při hovoru
Croog
Stálý androiďák

Re: Flashování MM

Příspěvekod nadlabak » úte 02. bře 2010 17:46:44

Jestli chvíli počkáš, nahraju někam svojí nandroid zálohu.
Pak ti bude stačit pouze funkční ADBRecovery.
Je to systém 2_01.15.0, s těmito úpravami:
LW - podpora live wallpapers
FL - podpora FLAC
SF - scrool fix pro browser
SU - root

bin:
su (SU)

lib:
libRS.so (LW)
librs_jni.so (LW)
libFLAC.so (FL)
libmediaplayerservice.so (FL)
libopencore_player.so (FL)

app:
LiveWallpapers.apk (LW)
LiveWallpapersPicker.apk (LW)
Superuser.apk (SU)
VoiceSearch.apk (hlasové vyhledávání z UK verze)

framework:
framwork.jar (renderscript - LW, media - FL, webkit - SF)

build.prop:
ro.build.version.sdk=6 změněno na ro.build.version.sdk=7, aby se v marketu zobrazovaly a šly instalovat Google Earth a live wallpapers...

a rozložení klávesnice qwerty (/system/usr/keylayout/).

Zatím si zprovozni ADB:
Stáhni si SDK http://developer.android.com/sdk/index.html, adb.exe je ve složce tools, adb usb driver ve složce usb_driver.
Naposledy upravil nadlabak dne stř 10. bře 2010 15:05:40, celkově upraveno 1
Motorola Milestone/2.1/root (SHOLS_U2_02.38.0 RTES) @1GHz
http://android.doshaska.net >>Copyright Slavery<<

Nováčci, používejte tlačítko HLEDEJ a podívejte se na AndroidWIKI
nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod Croog » úte 02. bře 2010 19:20:06

Super, díky! Jdu se dopřipravit, SDK již mám. :)

Jenom takový pod dotaz: Někde jsi psal, že není problém instalovat třeba HTOP. To se musí udělat nyní při flashi, nebo lze kdykoliv později?
Croog
Stálý androiďák

Příspěvekod nadlabak » úte 02. bře 2010 20:28:38

[HTOP se dá nainstalovat kdykoli později.]

Ujisti se, že máš dostatečně nabitou baterii v telefonu.
Připoj telefon usb kabelem k počítači a v telefonu pod notification zvol USB connection a vyber Memory card management.
SD karta se objeví jako usb disk na počítači.
ADBRecovery je potřeba zkopírovat na kartu tak, že budeš mít v kořenovém adresáři karty soubor update.zip a složku recovery.
Stáhni si můj nandroid backup: http://depositfiles.com/files/oqm4z38rf, rozbal a zkopíruj složku nandroid na SD kartu.
Pak odpoj kartu od počítače volbou v telefonu USB connection>None, usb kabel nech připojený.
Vypni telefon.
Drž tlačítko kamery a zapni telefon. Kameru stále drž, dokud se neobjeví dopravní značka "jiné nebezpečí" (vykřičník v trojúhelníku). Pak zmáčkni současně tlačítko volume up a kameru. Objeví se Android system recovery.
Otevři si hardwarovou klávesnici a pomocí d-padu vyber apply sdcard:update.zip a zmáčkni enter na klávesnici.
Na počítači si spusť příkazový řádek (Start>spustit>cmd).
V něm zadej:
Kód: Vybrat vše
adb shell

Pokud máš nainstaovaný adb usb driver, objeví se ti
/ #

Pokud to zahlásí "error: device not found", je potřeba přes správce zařízení nainstalovat adb usb driver z SDK (nebo Motorola driver), případně připojit omylem odpojený usb kabel. Pokud to zahlásí "abd není názvem vnitřního ani vnějšího příkazu", je v cmd potřeba zadat celou cestu k adb.exe, např: c:\android-sdk-windows\tools\adb shell

V adb shellu na příkazovém řádku zadej:
nandroid-mobile.sh -r -s nadla

Když se zeptá "Using G1 keyboard, enter a unique name substring to change it and <CR> or just <CR> to accept:" zmáčkni jen enter na klávesnici v počítači. Bude hlásit průběh, hlášky "Not flashing recovery image!" a podobně jsou v pořádku, záloha obsahuje vše potřebné, recovery.img, data.img ani cache.img tam nejsou. Až se objeví "Restore done", je hotovo.

D-padem na hardwarové klávesnici v telefonu vyber "reboot system now" a dej enter.
První start potrvá déle, to je normální.

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod menion » úte 02. bře 2010 21:48:55

Zdravim bando,
to vypada jako tema na ktere jsem presne cekal. Nevim jestli jsem tak natvrdly, vzdycky jsem si myslel ze to nebude tak zle :) ale nejak se nemuzu chytit s tim jak zacit nejake to flashovani a podobne. Kazdopadne tvuj vycerpavajici postup nadlabaku vypada ze by mi mohl zaroven dat dost informaci abych pochopil o co tady vlastne jde :D
takze prosimte jen pro ujisteni. Mam MM, updatlou oficialnim updatem na 2.0.1. Nic vic jsem s ni nedelal. Ten tvuj postup muzu bez problemu aplikovat aniz bych se musel bat nejakeho "bricknuti" ci jine neprijemnosti?
zatim diky
Motorola Milestone 2.1.0-r1 | ROOT | SHOLS_U2_02.31.0
menion
Stálý androiďák

Příspěvekod Croog » úte 02. bře 2010 22:13:51

nadlabak: Díky! :D

Mám to za sebou a vše jede. :) Teď jenom doufám, že jsi mi tam nepodstrčil nějakou štěnici, páč jsem zatim nebyl schopen tvé úpravy ověřit. :mrgreen:

Teď si s tím jdu hrát, na HTOP apod se budu ptát zase jindy. ;)

Ještě jednou díky!
Croog
Stálý androiďák

Příspěvekod nadlabak » úte 02. bře 2010 22:33:05

Menion:
Skutečně "bricknout" Milestone není vůbec tak snadné. Troufám si dokonce říct, že bez natažení speciálně zkompilovaného kernel modulu to ani není možné (pokud je hardware telefonu v pořádku). Popsané operace každopádně nikterak nezasahují ani do recovery partišny (takže recovery bude na 100% nadále fungovat), a už vůbec se nezasahuje do mbm, takže ani možnost flashovat přes RSDlite nemůže být ohrožena... Cokoli by se případně pokazilo, půjde zase napravit. Žádný problém ale neočekávám.
Chceš-li mít jistotu, udělej si před obnovením systému z mé zálohy zálohu vlastní, nejlépe kompletní, včetně data partišny. Akorát recovery bych zbytečně nezálohoval ani neobnovoval, protože pokud můžeš použít ADBRecovery, máš recovery OK a není důvod měnit to, co funguje.

Vytvoření kompletní zálohy - v adb shellu zadej:
nandroid-mobile.sh -b -s XXX --norecovery
kde XXX změň na prefix zálohy, jaký chceš (bude jím začínat jméno adresáře se soubory zálohy).

Obnovení zálohy:
nandroid-mobile.sh -r -s XXX

Nandroid help:
nandroid-mobile.sh --help

ADBRecovery také můžeš použít třeba pouze pro jednoduchou instalaci su (root):
install_root.sh
Naposledy upravil nadlabak dne úte 02. bře 2010 22:53:30, celkově upraveno 1

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod menion » úte 02. bře 2010 22:47:03

velmi dekuji za informace. Vypada ze me nakonec preci jen budes mit nasvedomi a ja snad i pochopim o "cem to tu voresi celou dobu melete" :) ... zitra zacnu zkouset.
menion
Stálý androiďák

Příspěvekod Skrilax_CZ » úte 02. bře 2010 23:20:40

nadlabak píše:Menion:
Skutečně "bricknout" Milestone není vůbec tak snadné.

To se nedá říct, stačí se patlat v bootloaderu, pds nebo gsm driveru a voilá - cihla je na světě.
Skrilax_CZ
Stálý androiďák

Příspěvekod nadlabak » stř 03. bře 2010 0:28:21

Tím "bricknutím" resp. cihlou jsem měl na mysli telefon, který se nedá hned zase jednoduše oživit. V žádné ze zmíněných činností nevidím nic, co by bránilo snadnému vzkříšení následným nahráním oficiálního firmware ze sbf souboru pomocí RSD lite...

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod menion » stř 03. bře 2010 9:05:59

tak nadlabaku, pekne dekuju (a to nemyslim ironicky) :)
vse bezi bez problemu, ted jdu zkouset co to je ten root vlastne zac. Diky dik
menion
Stálý androiďák

Příspěvekod Nesli » pon 08. bře 2010 17:09:16

Chlapi, stačí pro ROOT MM následovat tento návod? http://www.machackpc.com/headline/how-t ... ce=twitter ...

Podle toho, co je tam napsáno by to mělo fungovat?.. :)
Acer Liquid white Official 1.100.05 2.1 ROM |ROOT| minulost-G1
Obrázek WWW.TWITTER.COM/NESLIVA
Nesli
Androiďák!

Příspěvekod nadlabak » pon 08. bře 2010 18:05:35

Doporučuji k rootnutí použít ADBRecovery (jak jsem psal nahoře, zkopírují se update.zip a složka recovery z ADBRecovery na kartu, nabootuje se do recovery, aplikuje se update.zip a v adb shellu se zadá install_root.sh). Když už si někdo instaluje root, tak předpokládám, že to dělá také zejména proto, aby si mohl udělat kompletní zálohu telefonu... Proč stahovat dva různé 30MB soubory, jeden jednoúčelový pro root a druhý pro zálohování a další věci, když ten zálohovací umí root taky?
Ten odkazovaný návod samozřejmě funguje, ale chybí tam poslední krok: vybrat "apply sdcard:update.zip" - postup je shodný se spouštěním ADBRecovery... Jako jeho "výhoda" se může jevit, že není potřeba mít v počítači funkční ADB. Ale nevyužívat možností ADB, když má člověk root, to mi nepřijde moc smysluplné.

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod Nesli » pon 08. bře 2010 18:44:35

Diky za rychlou odpoved:) Jj, vyhody ADB jsou mi znamy, ovsem jedna se o provizorni reseni bez pc, s tim ze mam na karte stahly milestone-root.zip prejmenovany na update.zip, slo mi o to zda jde tato verze bez problemu pouzit ( blbe je, ze nebude nandroid backup) ci treba neni nejak vazana na verzi FW (na MM je 2.0.1, nevim jaky klon, delam to znamenu a ten jeste neprisel:) )..Jinak nevis jak presne je to z kernel moduly na pretaktovani, myslim ze jsi o tom nekde psal a vypadas do problematiky velmi zasvedceny;) Je uz neco takoveho k dispozici? Diky moc.
Nesli
Androiďák!

Příspěvekod nadlabak » pon 08. bře 2010 19:14:57

Kromě oficiálního francouzského buildu 2_01.15.0 a kanadského 2_03.06.0 to jde na všech 2.0 a 2.0.1 Milestonech. A nejde o kompatibilitu, ale o to, jestli je v telefonu už zazáplatovaná recovery partišna nebo ne (čili jestli jde do oficiálního update.zip podsunout další zip s vlastními nástroji a ty pak z recovery spustit).
Kernel modul umožňující přetaktování pokud vím ještě nikdo nenapsal (ale teď o víkendu jsem situaci až tak pozorně nesledoval, měl jsem jiné starosti - svatbu 8-) ). Root, to je jen instalace su a superuser.apk se správnými permissions, nic víc.

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod Nesli » pon 08. bře 2010 19:24:05

No pokud se jednalo o svou stavbu tak velka gratulace, at to vydrzi a mangelka nezlobi;) Jinak flash rootu probehl uspesne, jen jsem tam z g1 poslal root explorer a ten dopadl po potvrzeni "always" cernou obrazovkou, ted jdem stahovat ofiko z matketu novej explorer a terminal emulator, tak doufam, ze to pobezi;)..No jsem na ten overclock zvedavy, je to podminka toho, ze bych si Milestone poridil;)
Nesli
Androiďák!

Příspěvekod Nesli » pon 08. bře 2010 20:06:02

Edit: Tak stacil reset a uz to beha:) Prosimte, nemel bys nekde link na LiveWallpapers pro Milestone? Nejak se mi to bohuzel z G1 nedari najit:((
Nesli
Androiďák!

Příspěvekod nadlabak » úte 09. bře 2010 15:46:29

Nedávno jsem přidal podporu pro live wallpapers ke své FLAC modifikaci (protože pro souběh různých modifikací je potřeba kombinovat různé změny v jednom společném souboru - framework.jar). Takže vše potřebné najdeš třeba zde:http://www.alldroid.org/threads/15307-FLAC-support-(OpenCore)-scroll-fix. Časem zaktualizuju i ten český překlad tady, nemám teď ale zrovna moc času...

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod sorame » stř 10. bře 2010 14:02:15

Nadlabak velka vdaka a respect za navod :) mam len otazocku ohladom live wallpapersov (LWP), a sice ci jestvuje nejaky sposob ako obabrat market (pripadne ci je nejaky iny ich zdroj na ich ziskanie), aby si myslel, ze mam uz android 2.1, pretoze mi market LWP neponuka (predpokladam z dovodu, ze si kontroluje verziu OS) a ta tociaca galaxia ma uz omrzela :) Diky za odpoved, ktora snad pomoze viacerym.
Motorola Milestone 2.1 root
(SHOLS_U2_01.03.1 UK >> SHOLS_U2_01.14.0 HK >> SHOLS_U2_02.31 RTEU)
sorame
Stálý androiďák

Příspěvekod nadlabak » stř 10. bře 2010 14:59:08

Je to tu zmíněné v popisu změn v systému, na jehož zálohu jsem sem dal odkaz, i v tom mém threadu na alldroid.org.
Stačí poeditovat soubor /system/build.prop a změnit v něm ro.build.version.sdk=6 na ro.build.version.sdk=7. Po následném restartu to zpřístupní v marketu Live Wallpapers i Google Earth.

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod sorame » stř 10. bře 2010 16:02:10

som si nevidel pre oci asi, diky ;) po malom osviezeni vi commands to uz slape ako ma :)
Motorola Milestone 2.1 root
(SHOLS_U2_01.03.1 UK >> SHOLS_U2_01.14.0 HK >> SHOLS_U2_02.31 RTEU)
sorame
Stálý androiďák

Příspěvekod Croog » čtv 11. bře 2010 16:56:45

Zkoušel s tím RSD Lite někdo flashovat Milestone? Potřebuji dostat do telefonu zpět ten HK firmware, co tam byl předtím. SBF mám, ale nemůžu v té aplikaci přinutit "odšednutí" tlačítka Start pro zahájení flashování.. :-/
Croog
Stálý androiďák

Příspěvekod cafepele » čtv 11. bře 2010 17:17:22

samozrejme ze to ide, ja som mal problem s live wallpapers, nejak neuspesne som to tam dal, takze tel. som uz nezapol. prahratie fw cez rsd slo uplne bez problemov, len neviem ci vies ale tel treba dat do bootovacieho rezimu a to je na hw klavesnici tlacidlo hore na tom stvorsmernom tlacidle a samozrejme power treba stlacit naraz... prepalenie prebehlo na win7...
cafepele
Nové Androidě

Příspěvekod Croog » čtv 11. bře 2010 17:46:00

Start zůstalo zašedlé pouze se starší HK verzí 2.0. U 2.0.1 to zmáčknout šlo, ale okamžitě to napsalo, že flashování se nezdařilo. Nevadí, nakonec to řeším stáhnutou zálohou HK 2.0.1 a restorem přes nandroid - zrovna to startuje...

EDIT: Aha, tak to na unroot nezabralo. :-o
EDIT2: Aha zabralo, akorat je tam porad ten superuser whitelist
EDIT3: Smazáno z konzole ručně...
Croog
Stálý androiďák

Příspěvekod Nesli » stř 31. bře 2010 21:27:45

TO NADLABAK

Zdar chlape, páč jsi velmi MM znalý, chtěl bych se tě zeptat na par drobností ohledně Milestonu:

1) Jde na ROOTlé MM flashnout/nahrát launcher z Nexuse (či ala nexus, viďel jsem to na droidu) Jsem na něj z G1 navyklý a nerad bych o něj přišel :cry: ;) A aby to s těma live walls pěkně ladilo;)
2) Lze aplikovat theme? Aspoň přebarvit lištu na černo? Či metamorph?
3) kernel modulů na přetaktování se asi nikdy nedočáme, ale je možnost aspoň kopnout do MM JIT (dalvik vm-compiller)?

Dík za info;)
Nesli
Androiďák!

Příspěvekod nadlabak » čtv 01. dub 2010 10:24:59

1. Jde. Měl jsem Launcher2 chvíli pod 2.0.1 systémem, ale byly tam různé problémky a na 2.1 mi stejně celkem dokonale vyhovuje ten výchozí, takže link na nějakou novější verzi nemám, nesháněl jsem.
2. Ano
3. Ano. JIT jsem měl chvíli pod 2.0.1 zapnuté, ale nebylo to příliš stabilní, takže jsem to zase vypnul. Jestli někdo už vyrobil nějakou novou verzi speciálně pro 2.1 nevím, ale určitě se ještě něco nového objeví.

Protože se zatím neprodává GSM verze v USA, nejaktivnější jsou zatím v themes a modifikacích Němci, tam se Milestonů prodalo doposud nejvíc, koukni sem: http://www.android-hilfe.de/root-hacking-modding-fuer-motorola-milestone/, případně použij google translate... Taky se tu třeba může založit thread o Themes, určitě jsou tu i ostatní, které to zajímá a budou mít nějaké tipy. Mně kupodivu zatím dost vyhovuje výchozí vzhled, ale nevylučuju, že mne taky časem neomrzí. Ale themes pro mne nejsou moc důležité.

S tím přetaktováním bych to neviděl tak černě, možnosti tu jsou, správný kernel modul (třeba založený na ksplice - patchování kernelu za chodu) by to dokázal, ale musel by se na to vrhnout nějaký opravdový kernel guru. Rus XVilka pracuje na modulu založeném na kexec pro bootování vlastního kernelu z kernelu běžícího, ale k funkčnosti je zatím daleko...

nadlabak
Androiďák!

Příspěvekod Nesli » čtv 01. dub 2010 11:00:02

1)co prosím znamená "různé problémky" :D
2) super
3) mno, JIT jsem zkoušel na 1.6 G1, tam problémy se stabilitou nebyl, ale zral si o neco vice RAM a to je pro G1 smrtící, doufám že pro MM bude jit stab. s 2.1, bylo by to takové naše malé přetaktování :DD

PS On má být GSM Droid? Proc pak tedy vyrabeli milestone :D Na stránku jsem kouknul, dobrý droj informaci, dík. K přetaktování: Ono jde hlavně o to, zda se s tím bude onen kernel guru vůbec sr*t, ale bylo by to velmi příjemné, kdyby třeba za půl roku slo taktovat..
PSS Nemá nadlabak twitter? :)
Nesli
Androiďák!

Příspěvekod Skrilax_CZ » čtv 01. dub 2010 15:47:50

A taktování je člověku k čemu?
Skrilax_CZ
Stálý androiďák

Příspěvekod Nesli » pát 02. dub 2010 11:34:02

Třeba a jedině vyšší výkon?? Občas je MM líná, příp. časem příjdou aplikace, které budou více výpočetně náročné..
Nesli
Androiďák!

Zpět na Milestone / DROID