Magic ROM/FirmwareNejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Odpovědět
Uživatelský avatar

Autor tohoto vlákna
Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od Case » ned 30. srp 2009 22:48:06

Už jsem se zkoušel ptát na několika místech, včetně XDA, ale zatím jsem se nedočkal jediné odpovědi (nevím, jestli je to považováno za příliš triviální dotazy nebo jsou z toho všichni tak zmatení jako já...ale asi to první). Zkusím to přesto i tady, třeba se aspoň tady dočkám nějakých informací. Podotýkám, že nejsem výslovně lama, co se HW, telefonů nebo Linuxu týče, jenom bych rád zkrátka měl větší jistotu, že si nebricknu telefon. A ještě poznamenám, že jsem strávil čtením všemožných témat o těchhle věcech v posledních dnech a týdnech spoustu hodin a stejně jsem se nic jednoznačného nedozvěděl (naopak jsem narazil na řadu informací, které si alespoň na první pohled odporují - což je možná ale dáno tím, že zdaleka nejvíc návodů a diskusí se týká G1). Takže dík za vynechání reakcí typu "běž do hajzlu a hledej, řešilo se všude stokrát" a naopak dík za trpělivost. Já si případné informace naopak nemám ve zvyku nechávat pro sebe, takže případné odpovědi velice pravděpodobně pomohou vzniku nějakého článku nebo návodu (který je pak klidně možno převzít do zdejší wiki).

Předně, mám Magic od českého Vodafone, tj. HTC branded 32A:

PVT 32A SHIP S-ON H
HBOOT-1.33.0009 (SAPP10000)
CPLD-12
RADIO-3.22.20.17
May 8 2009, 21:02:32

Před asi dvěma týdny jsem ho rootnul s využitím Amon_RA recovery a to jsem si posléze do telefonu bez nejmenších problémů flashnul natvdo, a posléze jsem několikrát dělal i obnovoval nandroid backup. S čímž souvisí první věc, kterou nechápu - soudě podle výše zmíněného mám "obyčejné" SPL .0009. Sám Amon_RA na XDA u svého recovery píše, že se lidi mají ujistit, že mají engineering SPL (což jsem tehdy shodou okolností přehlédl). Engineering SPL by pro můj Magic mělo být .2005, pokud to chápu dobře. Stejně tak se v tom threadu i posléze několikrát zmiňuje, že pro trvalé flashnutí do telefonu je potřeba engineering SPL. Se SPL jsem nic nedělal, engineering SPL nemám, security mám evidentně ON...tak jak je sakra možné, že jsem to recovery normálně flashnul?

A teď flashování ROM. Pokud jsem všechno pochopil dobře, tak víceméně jedinou reálnou možností, jak bricknout telefon, je hraní si s radiem a SPL a špatná kombinace těchhle dvou věcí, je to tak? Pokud bych chtěl flashnout nějakou jinou ROM (samozřejmě pro 32A), musím nezbytně nutně měnit i radio a/nebo SPL? Zejména vzhledem k tomu, co jsem psal výše? Hrozí mi nějaké reálné riziko bricknutí v případě, že bych zkrátka vzal nějakou ROM a zkusil ji flashnout, abych zjistil, zda to s mým SPL půjde nebo nepůjde (samozřejmě s tím, že si nejdřív udělám nandroid backup)? Nebo mi, jak se domnívám, hrozí skutečně maximálně to, že se ROM buď vůbec neflashne, nebo nebude fungovat, ale do recovery se normálně dostanu a budu moci přinejhorším obnovit telefon do původního stavu z nandroid zálohy?

A do třetice (teda ne, že by těch dotazů nebylo fakticky mnohem víc), co se týče Hero ROM...ty změnu radia vyžadují vždy, nebo to platí jen pro G1 a u Magicu je to jinak? Tzn. zase, mohl bych případně nějakou Hero ROM "bezpečně" zkusit i bez změny radia/SPL a v případě nutnosti se vrátit na původní ROM? A pokud bych musel radio a SPL měnit (pak je asi otázka i na jaké - tuším jen v případě SPL, u radia fakt ne), musel bych při případném přechodu na původní ROM zase nějakým postupem radio a SPL downgradovat?

Dík za jakoukoliv jasnou (ale pokud možno věrohodnou) informaci. Beru samozřejmě i odkaz někam, kde se tyhle věci už řešily (já prostě nejsem schopen nic jednoznačného najít). Upřímně řečeno bych se na to všechno vykašlal, se základní ROM nemám větší problémy a co se Sense UI týče, klidně bych počkal na oficiální, ale včera jsem objevil firewall DroidWall, který by se mi za pár dní v zahraničí velice hodil (povolit přístup k datům jen několika vybraným aplikacím by se mi dost zamlouvalo) a pro jeho zprovoznění bohužel potřebuju jiný kernel, takže...




Uživatelský avatar

sambick
Androiďák!
Příspěvky: 479
Registrován: pát 20. bře 2009 21:45:58
Reputace: 0

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od sambick » ned 30. srp 2009 23:17:15

Magic bouzel nemam, ale u g1 neexistuje moznost bricknuti telefonu nahranim rom. Muze se maximalne stat ze ti rom nenajede a to vyresis v recovery obnovenim zalohy... jedina moznost jak brick provest je nahrat nove spl bez noveho radia a nebo naopak downgreat radia pred tim nez downujes spl.... systemy to jsou v podstate same a tak by to melo byt vse stejne.
Naposledy upravil(a) sambick dne ned 30. srp 2009 23:35:10, celkem upraveno 1 x.
G1 ve vzpominkach: -), SGS I9000, LG 4X HD, NOTE2, G3/32GB T-mobile a Asus Transformer - Revolver 4
Twitter: http://www.twitter.com/sambick2

Uživatelský avatar

dosmanak
Stálý androiďák
Příspěvky: 178
Registrován: ned 14. čer 2009 13:49:47
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Xperia SP
Twitter: dosmanak

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od dosmanak » ned 30. srp 2009 23:19:34

Věřím, že toho máš momentálně načteno víc než já, ale přesto bych si troufnul pokusit se odpovědět na některé tvé otázky.
Předně nevím jaktože s tvým SPL to šlo, když píšou, že to nejde, ale koneckonců nevím proč by zrovna na tohle mělo spl mít vliv(možná, že nějak nedovolí nahrát jinou recovery).

Jiné SPL a tedy i rádio je pro HERO rom nutné pokud vím proto, že mě jinak sestaveny partitiony a /system je na tom speciálním SPL větší tak, aby se tam tak složitá ROMka jako je HERO vešla. Proč musí být i jiné radio zase nevím, ale určitě to souvisí se změnami SPL a nějaké adresování by mohlo vést na špatné místo.

Pokud aplikuješ špatnou ROM, tak nenabootuješ, ale do recovery by ses dostat měl. Pokud ani tam ne, pořád je tu fastboot (vlastní zkušenost)EDIT: tak prý, když je tam původní 0000 SPL, tak fastboot nejde
Pokud se ti podaří flashnout nové radio a SPL, a budeš se chtít vrátit na původní ROM, tak by to neměl být problém i s novým SPL, aspoň tak to mám já na G1, ale porád tu je možnost použít bootloader a nahrát tam původní .nbh soubor. Sice nevím je-li k dispozici pro Magic, ale imho musí být. Po aplikaci NBH obrazu se vše včetně radia, spl, recovery a romky vrátí do továrního nastavení.

Doufám, že jsem Tě nezmátl víc než jsi.

PS: pokud jsem uvedl nějaké mylné, či zavádějící informace, dejte vědět, nerad bych tu nechal viset voloviny ;)
Naposledy upravil(a) dosmanak dne ned 30. srp 2009 23:38:56, celkem upraveno 1 x.
Měl jsem G1!

Uživatelský avatar

moneytoo
Stálý androiďák
Příspěvky: 248
Registrován: sob 14. úno 2009 13:07:30
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od moneytoo » ned 30. srp 2009 23:22:14

Telefon brickneš pouze pokud nepůjde nebo fungovat spustit SPL. Jediná možnost, jak toho docílit je vytáhnutí baterky během flashování těch 512 kB SPL. S origo SPL se vždycky můžeš vrátit k oficiální romce (pokud taková tedy je), s Hard SPL/engineered SPL není co řešit.
S radiem bych to tak neřešil. V nejhorším případě rom nenajede, tak ho dohraješ. A na to, že se nepřihlásíš, to taky poznáš. Ale je pravda, že to, že je radio třeba, si lidi nevymýšlí - vyvíjí se to a fakt není vše kompatibilní.

Uživatelský avatar

nFiX
Droid
Příspěvky: 1496
Registrován: sob 21. bře 2009 23:53:24
Reputace: 1

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od nFiX » ned 30. srp 2009 23:24:43

No jsem ted sice na mobilu, ale :] osobne mam g1, ale myslim, ze je to hodne podobna zalezitost.... u g1 nove spl, tzn upravene 2005 rozsiruje interni pamet telefonu coz je hlavne potreba u hero romek na g1 a dal nepotrebujes goldcard a podobne, ale to uz jsou drobnosti.. vim, ze magic ma vetsi pamet, ale nove spl se ti urcite hodit bude a budes ho potrebat kdyz budes chtit hero rom... kdyz ho nebudes mit tak hero rom ani nenahrajes telefon te da se rict nepusti[tak je to tedy u g1.. proste abort].. a kdyz potom budes chtit nejakou starsi rom tak spl muzes mit aktualni ;] nemusis downgradovat nic.. brick u nahravani rom atd.pokud vim nehrozi a nikdy jsem se s tim nesetkal pouze u spl coz nevim jak se to nekomu povede kdyz pojede podle navodu :] hlavni je prvni radio a pisou to i u romek co na ne vlastne potrebujes... u hero si vsimni vzdy latest radio & spl atd....



coltcha
Stálý androiďák
Příspěvky: 94
Registrován: pon 22. čer 2009 20:20:23
Reputace: 0

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od coltcha » ned 30. srp 2009 23:34:18

ten thread jsem take nekolikrat procital a taky jsem v tom mam zmatek. Zmenu na Engineering SPL dodporucovali pro trvale flashnuti recovery. tak jsem nahodil tu 2005 a zatim bez problemu. Evidetne ale u tech portu na magica je asi dost nejasnosti. Ja z hero romek zkousel 2 (pred nahozenim toho Engineering SPL ) a obe slapali bez problemu (JACxHERO-1.2, JacHeroski2.7.4) - teda az na tu rychlost... tak jsme skoncil u cyanagoena...

Uživatelský avatar

Autor tohoto vlákna
Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od Case » pon 31. srp 2009 0:35:23

Čili nakolik to chápu, tak v zásadě všichni potvrzujete jednu základní věc, kterou jsem si myslel - že flashnutím custom ROM nemůžu telefon dostat do nevratného stavu, pokud mám zálohu. Což by znamenalo, že ten zbytek můžu prostě a jednoduše zkusit a uvidím, co to udělá, pokud to tedy chápu dobře. Nic horšího, než že ROM nebude startovat a budu se muset vrátit k předchozí (ať už přes recovery nebo přes fastboot), by mi zřejmě hrozit nemělo.
dosmanak píše:Jiné SPL a tedy i rádio je pro HERO rom nutné pokud vím proto, že mě jinak sestaveny partitiony a /system je na tom speciálním SPL větší tak, aby se tam tak složitá ROMka jako je HERO vešla. Proč musí být i jiné radio zase nevím, ale určitě to souvisí se změnami SPL a nějaké adresování by mohlo vést na špatné místo.
Otázka je, jestli tohle platí i pro 32A Magic, který by měl, pokud vím, být s Herem víceméně totožný a místo na větší ROM by tam IMHO mít měl i bez upraveného SPL. Problém je fakt s tím, že většina dostupných informací se týká G1 nebo 32B, které se od Hera liší přece jen významněji.
dosmanak píše:Pokud se ti podaří flashnout nové radio a SPL, a budeš se chtít vrátit na původní ROM, tak by to neměl být problém i s novým SPL, aspoň tak to mám já na G1, ale porád tu je možnost použít bootloader a nahrát tam původní .nbh soubor. Sice nevím je-li k dispozici pro Magic, ale imho musí být. Po aplikaci NBH obrazu se vše včetně radia, spl, recovery a romky vrátí do továrního nastavení.
Nandroid backup mám vlastní, jak nerootovaného "stock" telefonu, tak po rootu, a před jakýmikoliv experimenty si pochopitelně udělám ještě jeden. Ale nějak jsem netušil, že NBH záloha obsahuje i radio a SPL, to mi muselo uniknout. Pak je jasné, že s obnovením staré zálohy není problém a telefon se vrátí do původního stavu.
nFiX píše:u hero si vsimni vzdy latest radio & spl atd....
Upřímně řečeno, u ROM pro 32A jsem si nikdy ničeho kromě zdůraznění, že je potřeba engineering SPL (bez kterého by ale nemělo jít právě ani flashnutí recovery, což mi normálně šlo), nikdy nevšiml. Naopak jsem několikrát (ale už nevím, v jakém kontextu, takže to možná s tímhle nesouvisí) zahlédl zmínku, že radio 3.22.20.17 je pro Magic nejnovější, jaké existuje. Ostatně, na rozdíl od G1 a 32B mají radia pro 32A úplně jiné číslování verzí.

No, každopádně díky všem za reakce, konečně něco ;)


TurboLama
Nové Androidě
Příspěvky: 3
Registrován: pon 20. črc 2009 12:01:13
Reputace: 0

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od TurboLama » pon 31. srp 2009 7:39:36

Ahoj, já mám Vodafone Magic (32A), s původním SPL a radiem, a běží mi na něm Cyanogen 4.0.2. Žádnou Hero ROM sem zatím nezkoušel, ale tipnul bych si že to přinejhorším nenabootuje a bricknutí nehrozí...

Uživatelský avatar

Autor tohoto vlákna
Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od Case » pon 31. srp 2009 14:27:47

Dík za info, není nad zkušenost někoho, kdo má přímo ten konkrétní telefon. Asi se večer pustím do experimentování, tak budu pak informovat.

Uživatelský avatar

Autor tohoto vlákna
Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od Case » stř 02. zář 2009 21:25:25

No, mám teď v posledních dnech zoufale málo času, ale jen pro ty, co by to třeba zajímalo - už jsem v telefonu mezitím měl myHero ROM 1.0.1, RA V1.2.1H a CyanogenMod 4.0.4. To vše bez toho, abych jakkoliv sahal na radio nebo SPL. Mezitím jsem i přišel na to proč - je to proto, že veškeré updaty flashuju výhradně přes RA recovery. Evidentně v sobě obsahuje něco, co obchází standardní kontroly při flashování s ne-engineering SPL - když jsem chtěl z RA recovery 1.2.0 updatovat na 1.2.1 postupem, jaký popisuje sám Amon_RA (přes fastboot flash), tak mi to na konci zakřičelo, že update nemá platný podpis. Když jsem ho updatoval normálně přes RA recovery a v něm přes adb (=stejným způsobem, jakým jsem Magic původně rootoval a nahrával do něj RA recovery poprvé), bez problémů to proběhlo.

MyHero se mi líbila hodně, problémy s rychlostí jsem na 32A ani nepozoroval (rozhodně běžela svižněji, než jsem na základě poznámek na fórech čekal), ale problémy s diodami a to, že mi z nějakého důvodu neběžel DroidWall, jeden z hlavních důvodů, proč jsem ROM začal flashovat, mě od MyHero prozatím odradily.

Ty zbylé dvě jsou hezké, ale trochu mi vadí, že jsou postavené na ION ROM a nikoliv na Rogers, takže tam chybí některé věci, které bych tam rád měl (třeba položku "always-on mobile"). Ale ROM, která by byla založena na Rogers ROM a současně pro ni existovalo nějaké hezké Hero téma (jako je Community Hero pro CyanogenMod) jsem neobjevil, takže mám zkrátka zatím smůlu a volím tedy "standard" CyanogenMod.


jank
Nové Androidě
Příspěvky: 4
Registrován: úte 15. zář 2009 21:21:23
Reputace: 0

Re: Nejasnosti kolem radia/SPL/ROM

Příspěvek od jank » úte 15. zář 2009 21:27:33

Zdravím, mám Vodafone Magic (32A), s původním SPL a radiem, flashuju jako o život a vše pro 32A mi chodí bez úprav SPL nebo rádia. Vyzkoušel jsem několik recovery, jsem spokojený s cm-recovery. ROMek mám také za sebou řadu, momentálně nejlepší mi připadá cyanogenmod 4.0.4 - poslední stabilní. Hero (např. MyHero) funguje slušně, ale nejdou mi tam bluetooth sluchátka, což mi vadí.

Takže do flashe ROM bych se nebál pouštět, nic se nemůže stát, úplně pohodlná je záloha v recovery (cm-recovery má také funkční obnovení poslední zálohy).

Odpovědět

Zpět na „Magic ROM/Firmware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host