Vodafone 845Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » sob 17. črc 2010 17:54:51

Toto vláknou slouží pro výměnu zkušeností majitelů telefonu Vodafone 845, kteří zjistili problém s chybnou lokalizací přístroje v případě, kdy nepoužívají GPS.

O co jde?

Pokud mobil nevlastní nebo má vypnutou GPS nebo se nachází např. uvnitř budov, kde není přímá viditelnost na oblohu, používá pro vlastní lokalizaci databázi vysílačů mobilních signálů (tzv. BTS) ve svém okolí. Na základě porovnání jejich polohy pak s větší či menší odchylkou určí, kde se přibližně nachází. Podle hustoty BTS stanic se odchylka pohybuje od desítek metrů ve městech až po maximálně kilometry v málo zalidněných oblastech.

U přístroje Vodafone 845 ovšem velké části uživatelů mobil ukazuje, že se nachází na jediném místě často vzdáleném kilometry daleko od skutečné polohy. Rozptyl dosahuje u některých lidí až 30 km. A to i bez ohledu na to, že majitel mobilu je v hustě zasíťovaném městě. Tato "pevná" poloha se nemění ani v případě, že se s mobilem přesunou jinam.

A co lokalizace podle WiFi?

Tato funkcionalita na mobilu zřejmě nefunguje. Po týdenním "sezení" na dvou Wi-Fi s tím, že jsem zároveň používal i GPS, se nic nestalo a poloha je i při připojení k těmto Wi-Fi uvedena špatně.

Více technicky

Celý problém tkví v tom, že mobil udává, že je připojen pouze k jediné BTS často vzdálené mnoho kilometrů a žádné další v okolí nevidí. Dobře je to vidět například v programu Antennas, který lze do mobilu nainstalovat buď v Marketu nebo oskenováním QR kódu na této stránce. Jiné mobily (např. HTC Desire) ukáží na mapě síť více BTS stanic v okolí mobilu. Jedna z nich je označena červeně, jedná se o BTS, ke které je mobil aktuálně připojen. Ostatní žluté mobil registruje s tím, že podle jejich polohy určí polohu svou. Ve Vodafone 845 ovšem uživatelé vidí pouze jednu červenou BTS, žádné žluté.

A co víc, tato BTS se hlásí s Cell ID (CID) s číslem 65535. Toto číslo je krajně podezřelé, jedná se totiž podle specifikace o poslední možné CID základnové stanice. Jenže Vodafone žádnou takovou BTS s tímto číslem na území České republiky fyzicky nemá.

Program Antennas ukazuje i polohu této "virtuální" BTS stanice. Někteří uživatelé hlásí, že se kryje s polohou skutečné BTS stanice. U mě to tak není, ta moje BTS v realitě neexistuje.

A co 3G síť?

Program Antennas v 3G síti ukazuje na všech mobilech s Androidem jenom jednu "červenou" BTS. Podle jednoho z poznatků udává Antennas reálné CID skutečně existující 3G stanice. Jenže poloha mobilu není zafixována na tuto blízkou stanici, ale někde úplně jinde. Je ale třeba dalšího testování.

Jak zjistit, zda tento problém na svém Vodafonu 845 mám či ne?

Nainstalujte program Antennas (z Marketu nebo oskenováním QR kódu na této stránce). Spusťte jej a na mapě se podívejte, kde vás mobil lokalizuje. Červené kolečko s číslem udává BTS stanici, ke které jste aktuálně připojeni. V předposledním řádku u dolního okraje displeje se podívejte, jaké CID se vám zobrazuje. Pokud vás mobil lokalizoval zcela chybně, nevidíte na mapě žádné jiné BTS stanice se žlutými kolečky a CID je 65535, týká se vás tento problém. Lidem, kteří využívají 3G, doporučuji pro testovací účely 3G zapnout položku "Používat pouze 2G sítě" v Nastavení - Bezdrátové sítě - Mobilní sítě.

Prosím jiné přispěvatele o korekce textu, psal jsem to narychlo.





Milhause
Stálý androiďák
Příspěvky: 88
Registrován: ned 18. črc 2010 9:38:27
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Milhause » ned 18. črc 2010 11:16:37

tak mě to v Brně-Židenicích ukazuje s přesností 0,5km 3G a připojuje se to na BTS, která je v reálu asi o 200m posunutá CID 61393. Jinak žádné jiné(žluté) BTS se mi nezobrazují. Při 2G připojení mě to najde stejnou pozici, ale žádné BTS na mapě nevidím čevené ani žluté CID 61393.


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » ned 18. črc 2010 22:26:14

Dnes jsem se velkou část dne pohyboval v Hradci nad Moravicí na Opavsku. Ještě u Lesních Albrechtic cca 7 km jižně jsem byl zavěšen na "své" virtuální BTS 65535 u Staré Vsi nad Ondřejnicí. V Hradci n. M. ale program Antennas ukázal, že jsem už připojen k jiné virtuální BTS 65535, která se nachází asi 32 km západním směrem kousek pod Bruntálem mezi obcemi Mezina a Slezský Kočov. Podle http://www.gsmweb.cz/mapa/ tam žádná Vodafoní BTS není. Nepřekvapivě.

Uživatelský avatar

gattuso
Stálý androiďák
Příspěvky: 62
Registrován: ned 18. črc 2010 16:47:51
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: LG GT540

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od gattuso » ned 18. črc 2010 23:00:40

Zdravím, takže vyzkoušeno. Poloha byla určena jen jednou BTS s CID 65535 a navíc 5km vzdušnou čarou od místa měření. Měření na Jižním městě okolí Chodova, zaměřeno jihovýchodně u obce Pitkovice. :?
Android 2.1 Eclair

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » ned 18. črc 2010 23:43:37

Já stále pozoruju to, že s O2 3G mě to jakž takž lokalizuje prakticky nonstop, s O2 2G někdy ano a někdy to uletí v řádu kilometrů, a s Vodafone (2G) jsem ještě správnou lokaci neměl ani jednou, pokud vůbec nějakou.


Uživatelský avatar

ramon.dexter
Moderátor
Příspěvky: 12583
Registrován: pon 04. kvě 2009 18:04:58
Reputace: 39
Typ mobilu / ROM: xiaomi mi 9/stock ROM
Tablet: huawei mediapad 8.3 - stock
Bydliště: Kozolupy

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od ramon.dexter » pon 19. črc 2010 7:11:46

Vodafone 2G mě lokalizuje většinou přesně. Ale Tmobil nebyl přesnější.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » pon 19. črc 2010 10:12:37

Ty máš VF845?


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » pon 19. črc 2010 13:48:46

V pátek jsem zaslal otázku na www.techforum.cz:
Zdravím, už asi 6 lidí včetně mě v diskusi na http://androidforum.cz/vodafone-845-t4412.html hlásí zřejmě chybu u telefonu Vodafone 845. Při vypnutém GPS by měl přístroj detekovat polohu podle buněk sítě GSM s přesností zhruba na stovky metrů (podle hustoty základnových stanic). Jenže jak jsem zjistil z logů, telefon je neustále (od doby, co jsem přístroj pořídil, tedy celý týden) jakoby připojený na jednu jedinou BTS, která má být 18 km daleko, a žádné jiné v mém okolí neregistruje. Což je reálně asi nesmysl, ale chyba ovlivňuje aplikace, které používají polohu (hlavně Google Latitude). Při zapnutí GPS se poloha samozřejmě nastaví na skutečnou, ale to nejde vždy. Je možné tento problém nějak vyřešit?
Dnes dorazila odpověď:
Určení polohy telefonu v této aplikaci využívá identifikaci mobilních vysílačů (BTS).
Vzhledem k upgradu sítě a výstavbě 3G nejspíš nejsou dané BTS ještě v této databázi.
Až provozovatel databáze (nejde o Vodafone) doplní údaje o nových BTS, bude opět fungovat i tato funkce.
Protože tam nemohu zadat vlastní reakci, kliknul jsem na odpověď "ne" v hodnocení. Možná pisatel odpovědi přesně nepochopil, o co se jedná, o 3G jsem nenapsal ani slovo. Uvidíme, zdali se neobjeví další odpovědi.


Milhause
Stálý androiďák
Příspěvky: 88
Registrován: ned 18. črc 2010 9:38:27
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Milhause » úte 20. črc 2010 11:58:19

Mě 845ka lokalizuje +- 100m v Brně, takže gut.

Uživatelský avatar

jtoxx
Droid
Příspěvky: 2008
Registrován: čtv 03. zář 2009 9:41:51
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Note 3
Twitter: Jiratoxx
Bydliště: Ústí nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od jtoxx » úte 20. črc 2010 12:08:06

Mipol: ale oni ti odpovedeli jen si to ty nepochopil.

@telefon
Follow me on - twitter


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » úte 20. črc 2010 12:21:38

jtoxx píše:Mipol: ale oni ti odpovedeli jen si to ty nepochopil.
Nemyslím si, že bych něco nepochopil. Nechce se mi věřit, že by úpravami sítě vytvořili nějaké virtuální (tj. v realitě neexistující) BTS s podivným číslem, které by se zobrazovaly pouze na Vodafonech 845. Na tomtéž místě jsem já byl připojen k 32 km vzdálené BTS a kámoš s HTC Desire viděl v bezprostředním okolí asi 6 skutečných BTS.

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » úte 20. črc 2010 12:44:36

Měls tam zmínit, že na stejném místě se stejnou SIM v jiném Android telefonu funguje lokalizace zcela normálně.

Edit: Tak jsem tam položil dotaz, který výše zmíněné zmiňuje a rozvádí ten tvůj. Uvidíme.
Naposledy upravil(a) Case dne úte 20. črc 2010 12:55:22, celkem upraveno 1 x.


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » úte 20. črc 2010 12:49:51

Case píše:Měls tam zmínit, že na stejném místě se stejnou SIM v jiném Android telefonu funguje lokalizace zcela normálně.
Asi jo, ovšem jak si tu odpověď čtu, tak to asi nepíšou zaměstnanci Vodafone, ale nějací dobře informovaní nadšenci, kteří v realitě ten telefon v ruce nemají. Tu odpověď tedy spíše beru jako tip toho pisatele.

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » úte 20. črc 2010 12:57:44

Já se na to asi zkusím zeptat přímo ve Vodafone osoby, se kterou jsem domlouval zápůjčku k recenzi. Přece jen se s tímhle telefonem v průběhu posledních pár dní objevilo celkem dost problémů (a některá řešení nebo možnosti, jak je aspoň obejít) a bylo by přinejmenším dobré, aby o nich někdo věděl, pokud tedy už neví.

Uživatelský avatar

pospecom
Stálý androiďák
Příspěvky: 92
Registrován: úte 06. črc 2010 20:45:58
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: HTC EVO 3D
Tablet: Prestigio MultiPad PMP5880D
Bydliště: Hodonín
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od pospecom » čtv 22. črc 2010 11:20:36

Další záhada, ale tentokrát přijemná... od včerejšího dne mi lokalizace už funguje správně. :roll:
Předtím mi ukazovala zhruba 20km mimo!!! Bohužel vám neřeknu jak se mi to povedlo... páč to sám nevím. :rtfm:
HTC EVO 3D / PRESTIGIO MULTIPAD PMP5880D
myWEB POSPECOM HODONÍN


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » čtv 22. črc 2010 11:53:19

pospecom: Důležité je, co ukazuje program Antennas. Vypni GPS a mrkni, kolik BTS v okolí vidí.

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » čtv 22. črc 2010 13:44:42

Já bych řekl, že co ukazuje program Antennas je naopak zcela nepodstatné, pokud bude fungovat Latitude :)


Autor tohoto vlákna
MiPol
Stálý androiďák
Příspěvky: 50
Registrován: úte 13. črc 2010 13:04:24
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od MiPol » čtv 22. črc 2010 15:08:31

O tom žádná. Jen mám takový pocit, že Latitude bude celkem závislé na tom, jak mobil vyhodnocuje svoji polohu v síti. A tu nám Antennas myslím dobře zobrazuje ;-).

Uživatelský avatar

w0lf
Androiďák!
Příspěvky: 691
Registrován: pát 09. črc 2010 7:17:14
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Huawei P7
Twitter: w0lf_cz
Rom: EMUI
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od w0lf » čtv 22. črc 2010 19:43:05

Pro zajimavost jsem to zkusil a hned napoprve mi to ukazalo spravne kde jsem, takze u me to vypada, ze to slape napohodu...

   @telefon    

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » čtv 22. črc 2010 20:21:15

Zkusil jsem taky a nic se nezměnilo, s Vodafone SIMkou jsem pořád lokalizován asi o šest kilometrů jinde.

Uživatelský avatar

pospecom
Stálý androiďák
Příspěvky: 92
Registrován: úte 06. črc 2010 20:45:58
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: HTC EVO 3D
Tablet: Prestigio MultiPad PMP5880D
Bydliště: Hodonín
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od pospecom » čtv 22. črc 2010 21:09:15

Tak pánové zázrak se nekoná... :roll: Lokalizace se sice přesunula přímo k mému domovu, ale tam i zůstala když jsem odjel do 25km vzdáleného města. Takže další záhada je na světě... to by mě opravdu zajímalo kde je problém?? :shock:
HTC EVO 3D / PRESTIGIO MULTIPAD PMP5880D
myWEB POSPECOM HODONÍN


nepovim
Nové Androidě
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. led 2010 15:46:36
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od nepovim » čtv 22. črc 2010 22:38:16

Já bych řekl, že tu směšujete dvě až tři věci dohromady.

Ale začněme od začátku --jak se telefon může lokalizovat?

A) Pomocí bezdrátové sítě
tady jde o to, že telefon si ošahá okolí a podle databáze najde, kde se vyskytuje. Je ale otázka jak často se ta databáze aktualizuje = přesnost v praze je na cca. 20-30 metrů podle hustoty sítí. Potřebuje to datový přenos. Na vesnici ten rozptyl může být ale děsný....

B) pomocí GPS - tohle by mělo fungovat bez problémů, jen to šere baterku a musí být přímá viditelnost na nebe

C) pomocí A-GPS - a zde je problém protože místní VF nemá asistenční server, na který se telefon musí připojit aby se mu zlehčil výpočet polohy, tj. zrychlila se lokalizace

Pracuje se se na tom, aby to mohlo fungovat s serverem v Německu, ale vyčkejte.... :geek:

Nějaké další otázky?


Termiter
Stálý androiďák
Příspěvky: 159
Registrován: úte 23. úno 2010 9:55:14
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: HTC Desire

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Termiter » čtv 22. črc 2010 22:45:21

Ano, jednu mám. Kde bere tu databázi v případě bodu A)?

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » čtv 22. črc 2010 23:27:08

nepovim: Já bych řekl, že v tom máš spíš krapet chaos ty.

Předně - mluvíme tu celou dobu o situaci, kdy je GPS v telefonu vypnutá. Takže bod B zcela vypadává. Navíc - služba Latitude jako taková GPS používá jen v případě, že ti v danou chvíli běží na popředí Google Maps. Jakmile z nich vyskočíš, přestane GPS používat a provádí lokalizaci jenom podle BTS a wifi. Čili stav, kdy je GPS zapnutá, je obecně dost nezajímavý - v praxi ho využiješ minimálně, jen v případě, že zrovna chceš vědět, kde se přesně nacházíš. Veškeré ostatní aplikace, které Latitude polohu nějak využívají, pracují s hrubou polohou bez využití GPS.

Co se týče A-GPS, upřímně řečeno nevím, čemu tak vlastně říkáš. VF845 má oproti jiným Android telefonů v nastavení samostatný přepínač pro A-GPS, který dělá cosi nespecifikovaného. V ostatních Android telefonech se A-GPS takovýmhle způsobem vypínat/zapínat nedá, funguje zcela automaticky. Ať už tahle volba dělá ve VF845 cokoliv, je to v tomhle případě stejně jedno - v momentě, kdy vypneš GPS (náš případ), se zmíněná volba automaticky znepřístupní, tudíž je evidentně vázána na nutnost mít zapnutou GPS.

Takže nám zbývá bod A, lokalizace pomocí "bezdrátové" sítě. Ta může probíhat na dvou úrovních přesnosti. Základní přesnost provádí s využitím Google databáze BTS stanic triangulaci telefonu na základě síly signálu okolních BTS a vypočítává z nich (algoritmem, který pochopitelně neznám) jeho předpokládanou polohu s uvedením přesnosti takového určení (dle mých zkušeností tady v okolí obvykle stovky metrů). Druhý stupeň přesnosti může v případě, že je telefon současně připojený k nějaké wifi síti, tuhle základní lokalizaci telefonu nespecifikovanými postupy dále zpřesňovat (patrně opět na základě nějakých databází, které má Latitude k dispozici, plus informací o poloze dané veřejné IP a podobně). V mém případě to například na mém Magicu znamená, že pokud nejsem připojen k domácí wifi, jsem pomocí BTS lokalizován s přesností zhruba 200-300 metrů. Pokud se k domácí wifi připojím, zpřesní se moje lokalizace tak, že jde o chybu mnohdy v řádu jednotek, maximálně desítek metrů.

My tu celou dobu mluvíme o zmíněné lokalizaci pomocí mobilních a bezdrátových sítí. Která je prostě na VF845 zcela evidentně nefunkční. Aby bylo ve všem jasno, popišme si ještě jednou celou situaci: mám vedle sebe VF845 s vypnutou GPS (a tedy i A-GPS) a wifi, a Magic taktéž s vypnutou GPS a wifi. K tomu mám dvě SIM karty - Vodafone a O2. Jsem doma, tzn. relativně nedaleko centra Olomouce, a na BTS Vodafone i O2 vidím z okna.

Pokud vložím do VF845 O2 kartu a mám povolené 3G, zvládá mě Latitude lokalizovat poměrně přesně. Není to žádný zázrak, ale v rámci tolerance, kterou jsem schopen u takovéto lokalizace akceptovat. Pokud kartu přendám do Magicu taktéž s povolenými 3G přenosy, lokalizuje mě Latitude prakticky shodně jako ve VF845. Potud dobré.

Pokud vložím do VF845 O2 kartu a povolím pouze 2G sítě, začnou komplikace - občas mě Latitude hodí do naprosto nesmyslné lokace, vzdálené několik kilometrů. Většinu času (odhadem tak dvě třetiny) mě ale lokalizuje celkem uspokojivě a dokonce přesněji, než v případě 3G sítě. Obvykle se moje lokalizace v tomto případě shoduje se zmíněnou BTS O2, na kterou vidím z okna - patrně nejde o 3G BTS, proto ta změna. Pokud kartu O2 přendám do Magicu a zakážu v něm 3G připojení, chová se opět velice obdobně, ovšem s jedním rozdílem - zmizí ona cca. třetina chybných lokalizací, které vykazoval za stejných podmínek VF845. Magic mě zkrátka přes 2G síť O2 lokalizuje správně se stoprocentní spolehlivostí.

Nejhorší případ - SIM karta Vodafone. V Olomouci Vodafone zatím nespustil 3G, takže jeho zakazování či povolování je irelevantní - stále jsem připojený pouze na 2G síť. Pokud dám Vodafone SIM do VF845, telefon mě okamžitě po zapnutí lokalizuje na zcela opačném konci města, na místě vzdáleném odhadem nějakých šest kilometrů (neměřil jsem, jen hádám). A tam moje lokalizace zůstane. Zkusil jsem takhle telefon nechat zhruba dva dny, zda se časem "nevzpamatuje" - nestalo se tak. Celé dva dny jsem se podle něj nacházel naprosto někde jinde. A přesto - přendám Vodafone SIMku do Magicu a jsem v něm ihned lokalizován podobně přesně jako v případě sítě O2 - s přesností na zhruba 200-300 metrů a se stoprocentní spolehlivostí.

Ať to přebírám, jak chci, vychází mi z toho naprosto jednoznačně jediné - lokalizace přes 2G sítě má v telefonu VF845 zcela zjevné problémy naprosto fatálního rázu. Jiné vysvětlení pro popsané chování IMHO neexistuje. A řada příspěvků v tomhle i předchozím vlákně, kde se to řešilo, jasně ukazuje, že v tom nejsem sám, takže zcela očividně nejde o abnormalitu jednoho kusu telefonu. A jde o problém, který dost zásadním způsobem omezuje možnosti použití celého telefonu a zcela jistě bude v recenzi na VF845, kterou chystám, zmíněn jako poměrně zásadní mínus. Já bych telefon s takovouhle vadou šel obratem vyreklamovat.


nepovim
Nové Androidě
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. led 2010 15:46:36
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od nepovim » čtv 22. črc 2010 23:56:09

no pokud se nemýlím, tak Google mapy používají pro telefony bez GPS seznam BTS, kde je daná poloha a identifikace BTS.

Jak často se ale tenhle seznam aktualizuje= respektive do kterého seznamu se pak ta aplikace dívá nevím, ale může se zkusit zeptat.

BTW. Nemůže být 65535 chyba, že daná BTS (NodeB) není v seznamu, do kterého se aplikace dívá??


nepovim
Nové Androidě
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. led 2010 15:46:36
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od nepovim » pát 23. črc 2010 0:07:37

Case -

1) Jaké máš LAC a Cell ID, zkoukni zda jsou shodné jak pro Magic tak i pro V845. a jejich čísla zda sedí oproti Gsmweb?

2) Já dělám to samé v Praze a nemám v tom žádný problém, dokonce ani v trouble ticketech to není.....

2G only, 3G O2, VF vše řádově sedí na desítky metrů.....

Díky


nepovim
Nové Androidě
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. led 2010 15:46:36
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od nepovim » pát 23. črc 2010 0:27:11

Case

tak dle specifikace je BTS 65535 - neexistující BTS.

Zkoukni, zda je tvoje BTS a její LAC a CellID je uvedena v OpencellID.org, podle které se bude řídit asi i Gmail Mapy reps. Lattitude.

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od Case » pát 23. črc 2010 1:41:25

nepovim: To je mi tak nějak jasné, že v případě BTS s číslem 65535 asi nejde o zrovna korektní hodnotu...

Každopádně - s Vodafone SIM: na Magicu mi Netmonitor ukazuje v dosahu cca. pět BTS, všechny se podle databáze na Gsmweb nacházejí tady v okolí (byť nejsilnější kupodivu není ta, na kterou koukám z okna, ale to samozřejmě není nic až tak divného). Na VF845 mi Netmonitor hlásí v dosahu (stejně jako Antennas) jedinou aktivní BTS, která má sice LAC shodné jako ty na Magicu, ale CID má právě těch 65535. A je jediná. Žádnou jinou telefon nevidí...

Pro zajímavost, s O2 kartou ve 2G režimu je to úplně stejné - jediná BTS, správné LAC, CID 65535. V 3G režimu mi to opět hlásí jedinou BTS v dosahu, ale tentokrát s LAC a CID, která vypadají smysluplněji, i když v seznamech na Gsmweb ani Opencellid ta BTS není.


nepovim
Nové Androidě
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. led 2010 15:46:36
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od nepovim » pát 23. črc 2010 1:48:40

Dokázeš mi poslat screenshoty displeje? na huawei.czech@gmail.com?

diky


nepovim
Nové Androidě
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. led 2010 15:46:36
Reputace: 0

Re: Chybná lokalizace přístroje bez použití GPS

Příspěvek od nepovim » pát 23. črc 2010 1:51:32

BTw. u netmonitors je poznámka, že plně podporuje HTC ale pro Samsung, Acer, HUAWEI a v 3G nejsou zobrazeny okolní BTS!!!!! :geek:

Odpovědět

Zpět na „Vodafone 845“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti